GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2023

Nova Gorica, 19. - 21. maj 2023

Enajst vizionarjev za enajst drznih mladinskih gledaliških, lutkovnih, filmskih in fotografskih stvaritev

Nova Gorica – V nedeljo, 21. maja, so ob zaključku tridnevnega festivala mladinske kulture Vizije, ki je potekal v okviru Tednov ljubiteljske kulture, podelili vizionarje – nagrade za ustvarjalnost na filmskem, gledališkem in lutkovnem področju ter na področju fotografije.

Med gledališkimi predstavami so najbolj prepričale NE BO (Glave se pere na 90) (Poljanski oder, nadaljevalna skupina, Gimnazija Poljane), ki si je prislužila vizionarja za najboljšo predstavo v celoti, vizionarja za igro sta prejeli Brina Rakun iz taiste predstave ter Petja Golec Horvat za vlogo v predstavi EVAEVAEVAEVAEVAEVA (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor), vizionar za skupinsko igro pa je šel predstavi Razredni sovražnik, ki jo je uprizoril Kolektiv odprte scene, Kulturno-umetniško društvo Odprta scena, Log-Dragomer.
Med lutkovnimi predstavami je najbolj izstopala predstava Antilopa crkne (Hišina lutkovna akademija, Hiša otrok in umetnosti, Ljubljana), ki je prejela vizionarja za preigravanje raznovrstnih lutkovnih izrazov.

Za filmske dosežke so podelili vizionarje za najboljši film v celoti (Kurent, Akademija umetnosti UNG), za vizualno podobo (Kjer se prepirata dva …, Plac Pictures), za režijo (Sighs and Tears, DZMP Luksuz Produkcija) in za eksperimentalni pristop (I Reflect, Akademija umetnosti UNG).

Podelili so tudi dva fotovizionarja, v kategoriji od 19 do 30 let ga je prejel Rene Ketiš za fotozgodbo Poglej se, v mlajši kategoriji, od 15 do 18 let, pa Vita Bratković, ki je ustvarila fotozgodbo Epilog.

»Pod vtisi cunamija mladostne energije vsi člani strokovne žirije ugotavljamo, da se nam ni treba bati za prihodnost na področju filma, fotografije, gledališča in lutk. Avtorska drznost in ustvarjalni pogum sta komisijo spravila pred težko nalogo. Odločili smo se, da nagradimo posameznike, skupine, predstave in filme, ki jih odlikuje odkrita prisotnost avtorskega izraza v mediju, s katerim so povedali svoje zgodbe.«
Jure Kopušar, predsednik žirije

Bogata bera mladinske ustvarjalnosti

Na festivalu Vizije so se sicer predstavili mladi ustvarjalci, ki so jih v izbor uvrstili selektorji Dejan Spasić (gledališče), Nika Bezeljak (lutke), Matjaž Jamnik (film) Nataša Kovšca in Patrick Sunčan Stone (fotografija). Selektorji niso imeli lahkega dela, saj je v izboru sodelovalo kar 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva (Italija in Avstrija), 44 filmov ter 32 fotografov in fotografinj. Na festivalskem odru Vizij so uprizorili izbranih sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, v filmskem sklopu FilmFreš so zavrteli dvajset filmov, na razstavi Fotovizije pa je na ogled dvanajst serij fotografij. Najboljše stvaritve so nagrajene z vizionarji.

S festivalom Vizije so se začeli letošnji Tedni ljubiteljske kulture, ki bodo potekali vse do 18. junija. V tem času bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti, od letos vodilnih lutk do glasbe, gledališča, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

Ker bo v letošnji izdaji TLK vodilno vlogo odigrala lutkovna dejavnost, je bila v znamenju lutk tudi otvoritvena slovesnost, ki so jo pripravili v petek, 19. maja, v Novi Gorici. V tamkajšnjem Kulturnem domu so si obiskovalci ogledali izvrstno mladinsko lutkovno predstavo z naslovom Pot okoli sveta, o kateri je lutkarica Katja Povše, ambasadorka TLK 2023, povedala: »Letošnje Vizije je otvoril lutkovno avtorski projekt, lutkovni omnibus Pot okoli sveta. Pri predstavi so združene štiri lutkovne mladinske skupine, med njimi tudi nekaj Vizionarjev prejšnjih let, iz vse Slovenije. Nastali so štirje različni lutkovni izrazi, ki so se povezali v skupno predstavo. Skupno idejo je vsaka skupina interpretirala na svoj način: humorno, poetično in igrivo.«

 

DODATNE INFORMACIJE

Jan Pirnat
Jan PIRNAT

producent za gledališko dejavnost

 

T: (01) 2410 528
E: jan.pirnat@jskd.si

 

 

 

 

 

 

o festivalu

e-prijava

e-prijava

 

programska knjižica

programska knjižica
(datoteka PDF)