RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2018
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

 

Nagrada fotovizionar 2018

 

Žirija v sestavi Monika Ivančič Fajfar, samostojna kustosinja in likovna kritičarka in Sonja Lebedinec, magistra umetnosti in profesorica na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je posebej pretehtala dela 12 avtorjev in avtoric, ki jih je uvrstila na razstavo Fotovizije 2018 LEPO MI JE...

Pri izboru za nagrado fotovizionar 2018 je upoštevala zasnovo in izpovednost predstavljene zgodbe, tehnično dovršenost fotografij ter estetsko in vsebinsko enotnost fotografske serije. Vsem kriterijem sta v celoti ustrezali dve fotografski seriji, ki sta sicer raznoliki po estetski in pripovedni plati, vendar enakovredni po kakovosti fotografij in izpovedni zrelosti. Zato se je žirija odločila, da podeli dve nagradi fotovizionar 2018.


Nagrado fotovizionar 2018 prejmeta: Ana Debeljak iz Velikih Lašč ter Ana Grom z Vrhnike

 

Ana Debeljak, Velike Lašče

 

Ana Debeljak, Velike Lašče

 

Ana Debeljak je serijo črno-belih fotografij navezala na pesniško besedilo, tej vsebini pa sledi tudi razpoloženje fotografij. Avtorica telo prikaže iz intimne bližine – iz območja pogleda ga prestavi v območje dotika in vonja. Telesne obline, tekstura kože in svetlobni odsevi v vodnih kapljicah poudarjajo telesni užitek in podpirajo erotično izpoved. Hkrati pa avtorica krivulje telesa likovno preobrazi v abstrahirane pokrajine linij, oblik in svetlo-temnih kontrastov. Tako vidno nadgradi z metaforičnimi pomeni: golota telesa ustreza razgaljenosti duše, poželenje pogleda pa zaupanju v prepustitvi. Avtorica tako ilustrira razmerje med trenutkom užitka v telesni ljubezni in duhovno lepoto večne ljubezni.

 

Ana Grom, Vrhnika

 

Ana Grom, Vrhnika

 


Ana Grom se s serijo barvnih fotografij poglobi v življenje mačka. Gre za izredno zahteven žanr živalske fotografije. Avtorica je morala vztrajno, več ur dnevno slediti svojemu mačku pri njegovih opravkih na vsakdanjih poteh. Zato serija hkrati razkriva njeno strast do fotografiranja, užitek v zastavljenemu izzivu in predanost delu, ki jo osrečuje. Maček je žival, za katero se zdi, da natančno ve, kako se predajati lepoti trenutka. Fotografinja se je poglobila v psihološki izraz živali, ujela jo je v dinamičnih pozah in duhovito prikazala njeno osebnost. Skozi mačje oči nam je pokazala lepoto, užitek in srečo v vsakdanjih trenutkih, pri čemer pa se je spretno izognila sladkobnosti in pretirani ljubkosti.


Obema fotovizionarkama 2018 iskreno čestitamo!

 

 

Informacije

Andreja Koblar Perko

samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
F 01 24 10 510
E andreja.koblar@jskd.si
W www.jskd.si   

 

 

 

 

 

knjižica

programska knjižica (2 MB, pdf)