LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

35. ROŠEVI DNEVI 2022
– RAZPIS in SPLETNA PRIJAVA

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že petintridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini.

Rok za prijavo je podaljšan do 24. januarja 2022 do polnoči!

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva.Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtorjema. Prijavi ju njun mentor/ica oz. mentorja v eni spletni prijavi.

Tematiki sta dve:

a) prosta tematika

b) mladim ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom JUNAKI BEREJO (kdor veliko zna, veliko bere; z natečajem iščemo junake z bralno kondicijo, spoznavamo ustvarjalne vrstnike, odkrivamo domišljijske svetove, razvijamo samozavest, empatijo in solidarnost, rastemo, zmagujemo; ali kot pravi Fran Roš v pesmi Seja v gozdu: »Spet vem za sebe, gledam sebi spet v obraz, ki z njega vso meglo odstiram, kar najdem v sebi, tehtam in prebiram …«).

KOMISIJA

Člana strokovne komisije, ki bosta prebrala vsa prispela besedila  in naredila izbor, sta Ksenija Medved, pisateljica, ustanoviteljica in promotorka branja ter bralnih klubov, vodja Knjižnice Ivančna Gorica, in Damijan Šinigoj, pisatelj, prevajalec, scenarist, urednik in jamar ter dobitnik nagrade desetnice 2021.

KSENIJA MEDVED

KSENIJA MEDVED (1968, Ljubljana) je univ. dipl. bibliotekarka specialistka, vodja knjižnice v Ivančni Gorici, vnašalka recenzij na portal Dobreknjige.si in aktivistka Zavezništva za dvig bralne kulture. Je tudi članica Društva KUD Police Dubove, kjer se pridružuje bralnim akcijam, okroglim mizam, izobražuje in piše članke na temo branja. Med korono je z društvom soizobraževala sto novih mentorjev bralnih klubov. Sama vodi tri bralne klube. Deset let je delovala kot novinarka na uredništvu lokalnega časopisa, dve leti v okviru revij Delo, kot knjižničarka delala v Mestni knjižnici Grosuplje, kasneje pa prevzela povsem novo knjižnico v Ivančni Gorici. Je avtorica nekaj didaktičnih slikanic in eksperimentalne zbirke umetnih pravljic z naslovom Park čudes. Kot vodja je kreativna, močno zagovarja proaktivne in skupnostne pristope. Je avtorica neštetih literarnih projektov, modelov in dogodkov. Dva mandata se je kalila v Sekciji za splošne knjižnice. Obiskovala je tudi šolo za management. Uspela je s kandidaturo za mednarodni projekt "Srečava se v knjižnici", ki ga trenutno izvaja s sodelavci. Pod njenim vodenjem so postali Branju prijazna občina, narejeni so načrti za novo knjižnico, občina in kasneje vlada pa je na njeno pobudo imenovala leto 2021 za Jurčičevo leto. Uživa v vlogi babice, ko bo upokojena pa si želi več pisati in brati. 

 

DAMIJAN ŠINIGOJ

DAMIJAN ŠINIGOJ (1964, Novo mesto) je pisatelj, prevajalec, urednik, scenarist ter jamarski reševalec. Je član Društva slovenskih pisateljev in Društva književnih prevajalcev Slovenije. Napisal je štiri romane (Vojake ubijajo, mar ne?, Neizstreljeni naboj, Iskanje Eve ter Kjer veter spi), tri zbirke kratkih zgodb (Očkov kotiček, Kratek dnevnik jamarskega zasvojenca, Tretji otrok), prevedel več kot deset knjig, po njegovem scenariju pa je bil posnet dokumentarni film Ko potrka vojna in celovečerni igrani film 1991–Neizstreljeni naboj. Šinigoj je Trdinov nagrajenec za literaturo in preveden v več tujih jezikov.
Damijan Šinigoj je tudi eden bolj prepoznavnih slovenskih prozaistov, katerega knjige doživljajo zelo dober odziv, tako med kritiki kakor med bralci. Roman Iskanje Eve, njegovo prvo delo (tudi) za mladino, je bil nominiran za večernico ter desetnico, izbran pa je bil za projekt Rastem s knjigo Javne agencije za knjigo. Kjer veter spi pa je mladinski roman, ki je Šinigoju prinesel desetnico 2021. Damijan Šinigoj dobro ve, kje veter spi, ničkolikokrat je že bil tam. Pod zemljo, v deželi večne teme, kapnikov in mističnih zgodb. Pisatelji so najboljši, ko pišejo o tistem, kar dobro poznajo, o tistem, kar imajo najraje. Damijan Šinigoj je jamar, jamarski inštruktor, inštruktor jamarskega reševanja in podpredsednik Jamarske zveze Slovenije. Pri pisanju zgodbe o najstnikih, samozavestni mladi lepotički Ireni in o sramežljivem jamarskem pripravniku Blažu, ki še nikoli ni objel nobene deklice, mu ni bilo treba spraševati strokovnjakov za nasvete. Kaj vse bi se lahko zgodilo, ko se dva jamarsko in življenjsko neizkušena najstnika, vzpodbujena z navalom hormonov, spustita v podzemlje, Šinigoj dobro ve. Zmes vsega tega je očitno dober recept za dobro zgodbo, ki prepriča. Avtor fotografije: Igor Vidmar

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici (v živo ali preko spleta), ki jo bomo pripravili v sredo, 30. marca 2022, v Celju, vodil jo bo Damijan Šinigoj. Na delavnico bomo povabili prvih dvajset izbranih mladih avtorjev. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico-pogovor o bralnih klubih in branju, ki jo bo vodila Ksenija Medved. Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Mentorske delavnice se lahko udeležijo tudi drugi mentorji literarnih krožkov in skupin, vendar jim organizator ne krije stroškov prehrane. Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju; besedila finalistov pa tudi v reviji Mentor 3/2022.

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA
Literarni prispevek naj bo še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo pod šifro (brez imena avtorja) je potrebno poslati v priponki (Šifra_RD_JSKD_2022, npr: Branje_RD_JSKD_2022) na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Roševi dnevi 2022 - naziv prijavljene šole (npr. RD 2022 – OŠ Frana Roša Celje). Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je ponedeljek, 17. januarja 2022, do polnoči.

Dolžina prispevka je omejena:               
- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 5400 znakov s presledki),
- poezija do največ dve pesmi.

Vsak prispevek mora biti v slovenskem jeziku, lektoriran in označen s šifro; podatke o avtorju, mentorju in šoli pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

E-PRIJAVA je na spodnji povezavi:

e-prijavnica

 

Dobrodošli na bralno-literarnem popotovanju ter ustvarjanju!

 

Za natečaj: UO Roševi dnevi –
Nataša Gajšek Ključarič, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek,
Sebastijan Volavc, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost
in odgovorna urednica revije Mentor

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

 

 

-bosura

E-brošura
(12 MB, datoteka pdf)

 

Dve predlanski finalistki sta objavili svoje pesmi na Facebooku:

Sonce
Sara Marinč SONCE

Utišan svet
Ana Kumperger UTIŠAN SVET

 

 

Soorganizatorja: