LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

razpisujejo

Natečaj revije Mentor in JSKD

ZA NAJBOLJŠA LITERARNA GLASILA, LITERARNE ZBORNIKE ter LEPOSLOVNE KNJIGE S PRISPEVKI OSNOVNOŠOLSKIH in SREDNJEŠOLSKIH AVTORJEV v okviru
36. ROŠEVIH DNEVOV 2023

Spoštovane ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji, profesorice in profesorji, mentorice in mentorji, urednice in uredniki!

KOGA VABIMO

Revija MENTOR in JSKD vabita uredniške odbore (šolskih) literarnih glasil in njihove mentorje, da sodelujejo na natečaju za najboljša literarna glasila s prispevki osnovnošolcev ter najboljša literarna glasila z besedili srednješolskih in gimnazijskih avtorjev.

ZAKAJ VABIMO

Za nami sta dve nenavadni leti. Srčno upamo da, ste ohranili ravnovesje med delom, učenjem in ustvarjalnostjo. Najbolj nas veseli, če ste ohranili podporo učencem in dijakom pri njihovi lastni igrivosti in pisanju. Če mladi svoja čustva in občutja še vedno delijo z vami in jih znajo tudi ubesediti, potem smo vsi skupaj lahko pomirjeni. To je poleg branja najboljša osnova za kvalitetno literaturo.

Želimo si, da bi bilo takih radovednih in iskrivih mladih čim več ter da bi na šolah znali ohranjati ta ustvarjalni potencial. Tudi s pogovori o klasični in sodobni literaturi (izven seznamov obveznega branja), s prvimi literarnimi poskusi, izmenjavami mnenj, komentarjev in nasvetov ter seveda tudi z objavami v šolskih literarnih publikacijah.

Spremljali in pregledovali bomo tiskana glasila in spletne publikacije oz. glasila v obliki pdf. priponk. Na ta način bi se radi seznanili s šolsko literarno produkcijo in z objavami v literarnih publikacijah. Hkrati bi radi literatom, mentorjem, šolam in drugim organizatorjem (območnim izpostavam) dali priložnost za posebno javno predstavitev in strokovno podporo. Mladim literarnim ustvarjalcem želimo omogočiti postopno pot do prvih pravih objav v literarnih revijah in kmalu tudi v samostojnih knjižnih izdajah.

KAJ LAHKO PRIJAVITE

Zanimajo nas najnovejša (samo literarna!) glasila oz. publikacije z letnico 2022 (tudi glasila izdana do konca januarja 2023) in samostojne knjige mladih avtorjev, ki so izšle v letu 2022, tako v tiskani izdaji kot v elektronski obliki.

IZBOR ŽIRIJE in RAZSTAVA

Med vsemi poslanimi glasili bo žirija (profesor in pisatelj prof. Miha Mohor; dr. David Bedrač, profesor, pesnik, mentor in urednik, ter producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor mag. Barbara Rigler) izbrala najboljša dela. Nagrajene bodo najboljše osnovnošolske in srednješolske publikacije, vsaka v svoji kategoriji, vse publikacije pa bodo predvidoma do konca aprila 2023 - približno mesec dni - razstavljene v Osrednji knjižnici Celje. Razstava bo ena od prireditev v okviru 36. Roševih dnevov, tradicionalnega literarnega srečanja za osmošolce in devetošolce, ki ga vsako pomlad v Celju pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojo Območno izpostavo Celje in Osnovno šolo Frana Roša, Celje. Urednike in mentorje nagrajenih glasil bomo povabili na dopoldansko delavnico na Roševo šolo.

NAGRADE IN PRIZNANJA

Knjižne nagrade in priznanja bomo mentorjem in urednikom nagrajenih glasil in publikacij podelili v sredo, 29. marca 2023, predvidoma ob 16. uri na odprtju razstave v celjski knjižnici. Ob 17. uri bo v Glasbeni šoli Celje sledila finalna prireditev s kratko predstavitvijo izbranih glasil in petih finalistov 36. Roševih dnevov po izboru pesnice Barbare Korun in pisateljice Neli K. Filipić.

ROK ZA PRIJAVO

Tiskana glasila in druge publikacije naj uredništva pošljejo do srede, 1. februarja 2023, na naslov: JSKD, revija Mentor, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, v elektronski obliki (PDF) pa na e-naslov: mentor@jskd.si pod Zadevo: »RD 2023 – šolska glasila.

Prijavo o glasilu boste izpolnili preko spletne prijave na spodnji povezavi:

e-prijava

Rok za oddajo glasil: sreda, 1. februar 2023

Poslanih knjig in glasil ne bomo vračali, ampak jih bomo shranili v Osrednji knjižnici Celje in drugih matičnih knjižnicah.

 

Za natečaj:
UO Roševi dnevi
Vojin Mlinarević, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek,
Sebastijan Volavc, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

Dodatne informacije

Tatjana Vidmar

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72 ali 031 605 429

 

 

                                                    

 

 

 

 

 

PROGRAM

e-prijava

 

 

 

 

brošura

brošura srečanja
(6 MB, datoteka pdf)

 

Soorganizatorja: