LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

razpisujejo

literarni natečaj

 36. ROŠEVI DNEVI 2023

 

Rok za prijavo je podaljšan do 22. januarja 2023

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že šestintridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini.

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva.Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtorjema. Prijavi ju njun mentor/ica oz. mentorja v eni spletni prijavi.

Tematiki sta dve:

a) prosta tematika

b) mladim ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom LAJF JE TAKO KJUT (iz knjige FRONTA, avtorice Neli K. Filipić, str. 10, Cankarjeva založba, 2021 – razmišljanje v jeziku mladih, kdaj je pogovorni jezik upravičen v literaturi, kako je z dialogi v proznem besedilu, kaj vse so lahko sinonimi/sopomenke; navsezadnje nas zanima, kdaj in kaj je v življenju mladih prijetno oz. »kjut« ...).

KOMISIJA

Članici strokovne komisije, ki bosta prebrali vsa prispela besedila in naredili izbor, sta Barbara Korun, pesnica, pisateljica, esejistka, mentorica, in Neli K. Filipić, sodobna slovenska mladinska pisateljica.   

 

NELI K. FILIPIĆ

NELI K. FILIPIĆ (1964) je večkrat nagrajevana pisateljica, ki piše od leta 1995. V tem času je napisala vrsto odmevnih romanov za mlade bralce, pa tudi nekaj slikanic za otroke, scenarijev za stripe. V svojih delih odpira teme, povezane z obdobjem odraščanja in iskanjem identitete. V realistično zasnovane pripovedi vpleta časovne preskoke, fantastično-pravljične aluzije na knjige, skrivnostnost, nepričakovane zaplete in razplete. V zadnjem času piše tudi poezijo in kratke zgodbe za odrasle (revijalna objava). Svojo strast do pisanja kot mentorica že več let deli z različnimi skupinami pisk in piscev. Nekaj njenih romanov za mladino: Lov na zvezde (Založba Mladinska knjiga/Založba MK, 1995), Na drugi strani (Založba MK, 2004), Kaj ima ljubezen s tem (Založba MK, 2009), Solze so za luzerje (Založba Mladinska knjiga, 2013), Povej mi po resnici (Založba MK, 2017), Fronta (Cankarjeva založba, 2021).

BARBARA KORUN

BARBARA KORUN (1963) se je rodila v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala iz primerjalne književnosti in skoraj dve desetletji učila na gimnazijah. Nekaj let je delala tudi kot lektorica in dramaturginja v slovenskih gledališčih, sedaj ima status samozaposlene književnice. Njena prva zbirka je bila nagrajena kot najboljši prvenec leta, njena četrta zbirka Pridem takoj (2011) pa je dobila Veronikino nagrado kot najboljša slovenska zbirka leta. Piše tudi kritike in eseje ter aktivno promovira poezijo, ki jo pišejo ženske. Od leta 2013 organizira redna mesečna srečanja ob branju novih zbirk slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, za kar je leta 2020 dobila nagrado mira Slovenskega centra PEN. Njeno pesniško delo je objavljeno v petnajstih samostojnih knjižnih prevodih in v preko osemdesetih antologijah v več kot dvajsetih jezikih. Njena sedma, zadnja pesniška zbirka z naslovom Idioritmija (2021) je bila nominirana za Jenkovo nagrado, ki jo za poezijo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Foto: Š. Zupančič

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici (v živo), ki jo bomo pripravili v sredo, 29. marca 2023, v Celju. Vodila jo bo Neli K. Filipić. Na delavnico bomo povabili prvih dvajset izbranih mladih avtorjev. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico - pogovor o jeziku, lekturi, slogovno zaznamovanih besedah pisanja, sinonimih / sopomenkah, raznolikosti avtorjev in bralcev …, ki jo bo vodila Barbara Korun. Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Mentorske delavnice se lahko udeležijo tudi drugi mentorji literarnih krožkov in skupin, vendar jim organizator ne krije stroškov prehrane. Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju; besedila finalistov pa tudi v reviji Mentor 3/2023.

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA

Literarni prispevek naj bo še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo pod šifro (brez imena avtorja) je potrebno pripeti v priponki (Šifra_RD_JSKD_2023, npr: Cvek_RD_JSKD_2022) v spletni prijavi, za enega ali oba učenca hkrati. Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je ponedeljek, 16. januarja 2023, do polnoči.

Dolžina prispevka je omejena:   

- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 6000 znakov s presledki)

- poezija do največ dve pesmi

Vsak prispevek mora biti v slovenskem jeziku, lektoriran in označen s šifro; podatke o avtorju oz. obeh avtorjih, mentorju oz. obeh mentorjih in šoli pa je treba vpisati v eno spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

E-PRIJAVA je odprta od 19. septembra 2022 do 16. januarja 2023 na spodnji povezavi:

e-prijava

 

Dobrodošli na bralno-literarnem popotovanju ter ustvarjanju!

 

Za natečaj:
UO Roševi dnevi
Vojin Mlinarević, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek,
Sebastijan Volavc, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

Dodatne informacije

Tatjana Vidmar

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72 ali 031 605 429

 

 

                                                    

 

 

 

PROGRAM

e-prijava

 

 

 

 

brošura

brošura srečanja
(6 MB, datoteka pdf)

 

Dve predlanski finalistki sta objavili svoje pesmi na Facebooku:

Sonce
Sara Marinč SONCE

Utišan svet
Ana Kumperger UTIŠAN SVET

 

 

Soorganizatorja: