IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

 

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST


BESEDE PLEŠEJO
– plesna in literarna dejavnost

13. in 14. april 2018, Ljubljana
rok prijave: 4. april 2018

CENA: 80 EUR (z DDV)
 
V Izobraževanju Besede plešejo beseda in ples navdihujeta drug drugega in iščeta nove načine izražanja, ki odpirajo prostor za povezovanje, izvirne interpretacije in priložnost za raziskovanje relacije jaz/drugi znotraj skupinske dinamike. 

Literarno in predvsem plesno ustvarjanje pogosto dojemamo kot nekaj, kar je odmaknjeno od vsakdanjega življenja, kot nekaj neotipljivega in zaradi tega težko razumljivega. Izobraževanje Besede plešejo bo v ospredje postavilo proces prehajanja od splošnega občutka in dojemanja h konkretnemu dejanju in umetniški nadgradnji.

V prvem delu izobraževanja bomo analizirali konkretno literarno delo (pesem) in iskali čustveno interpretacijo. Raziskovali bomo, kako misel in čustvo prevedemo v gib: raziskovali bomo odnos sebe do besedila in do drugih in kako se na tako vzbujena čustva odziva naše telo. Preko preprostih gibalnih principov bomo besede uprizorili v prostoru.
V drugem delu bomo raziskovali obraten proces – kako gib, ki nam ga spodbudi trenutno čustvo, vpliva na kreativni proces naših misli. Iskali bomo načine, kako gib »zapisati« na papir in kako nam lahko pomaga pri kreativnemu pisanju.

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

13. 4. 2018

15.30 –16.00

Uvod

Nina Meško, Barbara Rigler

13. 4. 2018

16.00-19.30

literarno ustvarjanje in plesni gib, od splošnega h konkretnemu

Alja Adam, Urša Rupnik

14. 4. 2018

9.00 – 13.00

Učenje preprostih gibalnih principov v  povezavi s kreativnim pisanjem

Alja Adam, Urša Rupnik

14. 4. 2018

14.30 – 18.30

Učenje preprostih gibalnih principov v  povezavi s kreativnim pisanjem

Alja Adam, Urša Rupnik

 

Dr. Alja Adam je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Izdala je tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado.  Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativnega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso.


Urša Rupnik je univ. dipl. kulturologinja in dipl. plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi in drugimi umetniki V okviru društva Studio za svobodni ples ustvarja avtorske solistične in skupinske plesne projekte Deluje v plesnem kolektivu Benko-Jamnikar-Križič-Rupnik ter v tandemu z Lizo Šimenc. Od leta 2008 je asistentka koreografije in delavnic svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje, tako v Sloveniji kot v tujini. Od 2014 je habilitirana asistentka za Plesno izražanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani; od 2016 kot pedagoginja sodeluje tudi z Akademijo za ples in Višjo baletno šolo v Ljubljani. Je prejemnica Listine Mete Vidmar, njene plesalke pa prejemnice najvišjih odličij na državnem in mednarodnem tekmovanju Opus 1 – plesna miniatura.

 

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.


Prijazno vabljeni!


mag. Urška Bittner Pipan,
pomočnica direktorja za program


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

 

 

 

 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517