IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST

2. USTVARI PRVI FILM – filmska in glasbena dejavnost

16. in 17. november 2018, Ljubljana
rok prijave: 5. november 2018

CENA: 80 EUR (z DDV)

Vas zanima ustvarjanje filma in ne veste kje bi začeli? Na izobraževanju Ustvari prvi film boste spoznali osnove filmskega jezika, se naučili snemati s kamero ali telefonom ter na koncu naredili svoj prvi kratki animirani film!
Ustvarjanje filma je vsestranska, sintetična dejavnost, kjer izstopata zvočna in glasbena oprema, ki dajeta dodatno dimenzijo vizualnega dogajanja, hkrati pa odpirata nova dogajanja, imaginacijo in občutenja v gledalčevi notranjosti. Filmsko dogajanje s pomočjo ustvarjalne zvočne in glasbene opreme doživi povsem nove emotivne in miselne razsežnosti ter s tem povsem novo kvaliteto doživetja umetniškega dela.
Na izobraževanju bomo posneli kratke (animirane, dokumentarne ali igrane) filme in jih zvočno ali glasbeno  opremili. V prvem delu se bomo spoznali s procesom nastajanja scenarija ter se naučili, kaj vse je potrebno za dobro zgodbo. Drugi del bo namenjen spoznavanju kamero in pripomočki, ki so potrebni pri snemanju. Raziskovali bomo, kako ujeti pravi kader, biti pozoren na svetlobo, zvoke v okolju ter posneli svoj kratki film. V tretjem delu bomo s pomočjo programa za montažo posnete materiale zmontirali v film. Naučili se bomo, kako v fazi montaže ustvariti dodatno atmosfero s pomočjo različnih zvokov, zajetih ob snemanju, ali s pomočjo glasbene podlage.
Ogledali si bomo nekaj primerov otroških filmov, katerih izvirno zvočno opremo so pripravili otroci.

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

16.11.2018

15.30 – 16.00

Uvod

Peter Jarh
Daniel Leskovic

16.11.2018

16.00 – 19.30

Osnove filmskega jezika/animacije, priprava scenarija in ogled filmskih primerov s snemanjem filma

Branko Lenarčič

17.11.2018

9.00 – 14.30

Osnova glasbenih zvočil, njihova uporabnost in izdelava glasbenih vzorcev s snemanjem glasbene podlage

Franci Krevh

17.11.2018

15.30 – 18.00

Montaža filma in glasbe

Branko Lenarčič
Franci Krevh

Branko Lenarčič je mentor kamere in montaže, skrbnik spletne strani društva KUD Marnie film. Kot avtor in kreator je nagrajene filme ustvarjal že v osnovni šoli. Aktivno deluje v okviru društva  KUD Marnie film, ki je namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki jim je dovolj sedenja pred TV ekrani in želijo filmsko umetnost spoznati od blizu. Mladim omogočamo, da posnamejo svoj lasten igrani ali animirani film. Naučijo se osnov filmskega jezika, igre pred kamero, režije, kadriranja, snemanja, zvočne opreme, montaže,… Kot mentor mlade vodi skozi celoten proces nastajanja filma – od ideje do končnega izdelka. Tovrstno znanje je pomembno za njihovo nadaljnje izražanje v tej, ali kateri drugi umetniški obliki ter nenazadnje za kakršnokoli kritično in kompleksno spremljanje življenja okrog njih. Tam narejeni filmi so redno prikazovani na festivalih doma in v tujini, kjer vedno prejmejo vsaj eno nagrado!

Franci Krevh je akademski tolkalec in izkušen vodja tolkalnih srečanj za različne starostne skupine in različne profile udeležencev. Kot tolkalca ga lahko slišite na koncertih Orkestra Slovenske filharmonije www.filharmonija.si, Slovenskega tolkalnega projekta www.stop-projekt.com in še kje. Je soavtor tolkalnega terminološkega slovarja in čudovite glasbene predstave s tolkali in pesmijo okoli Sveta, ki je namenjena otrokom od 4. do 9. leta. Rad deli izkušnjo bobnanja. Zato vodi glasbeno – tolkalna srečanja – Tolkalne kroge. Pridobljen certifikat in bogate izkušnje na tem področju so zagotovilo za razvedrilno in nepozabno bobnarsko doživetje, pri katerem so glasbene zvezde in talenti udeleženci sami. Naenkrat lahko zabobna do 90 udeležencev, kolikor ima tudi pripravljenih tolkal.

 

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.


Prijazno vabljeni!


mag. Urška Bittner Pipan,
pomočnica direktorja za program


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

 

 

 

 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517