FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA


Dom I I . slovenskega tabora, Žalec, 21. oktober 2017, ob 19.30

 

NAJVIŠJA PRIZNANJA KAR ŠTIRIM SKUPINAM

ŽALEC - V soboto, 21. 10. 2017, se je v nabito polni dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu predstavil drugi del najboljših folklornih skupin Slovenije. Na drugem delu državnega srečanja z naslovom Le plesat me pelji, ki sta ga pripravila Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegovaobmočna izpostava Žalec, je nastopilo osem najboljših skupin, ki sta jih izbrala državna selektorja Mirko Ramovš in dr. Urša Šivic. Gledalce sta pozdravila podžupan občine Žalec Ivan Jelen in direktor JSKD mag. Marko Repnik.

Program skupin je spremljala in ocenjevala strokovna žirija: Klavdija Žabot, Leonida Novak in Katarina Šetinc, ki je ob koncu prireditve kar štirim najboljšim podelila zlate plakete s pohvalo. Za plesno izvedbo je zlato priznanje s pohvalo prejela Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, za najboljšo kostumsko podobo Folklorna skupina Gartrož iz Nove Gorice, za najboljšo glasbeno izvedbo Folklorna skupina Leščeček – Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Tako publiko kot tudi žirijo pa je z najbolj prepričljivo uprizoritvijo v celoti prepričala Folklorna skupina Klas Horjul.

V  Žalcu so se poleg nagrajenih skupin predstavili še Folklorna skupina Marko iz Beltinec, vodilna skupina Folklornega društva Preddvor, Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora in Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane. Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanju in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato plaketo.
V spremljevalnem programu pa je nastopila Folklorna skupina Podkev iz Miklavža pri Ormožu ter plesni par Nina Žvanut in Sašo Žepuhar z zmagovalno koreografijo lanskoletnega Tekmovanja parov.

 

NAGRADE IN PRIZNANJA:

ZLATO PLAKETO S POHVALO

za plesno izvedbo je prejela
AKADEMSKA FOLKLORNA SKUPINA FRANCE MAROLT.

 

ZLATO PLAKETO S POHVALO

za kostumsko podobo je prejela
FOLKLORNA SKUPINA GARTROŽ.

 

ZLATO PLAKETO S POHVALO

za glasbeno izvedbo je prejela
FOLKLORNA SKUPINA LEŠČEČEK.

 

ZLATO PLAKETO S POHVALO

za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti je prejela
FOLKLORNA SKUPINA KLAS HORJUL.

 

 

DODATNE INFORMACIJE

Katarina Šrimpf Vendramin

folklorna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 533

F: (01) 2410 536

E: katarina.srimpf@jskd.si

 

 

 

 

Program srečanja

Fotogalerija srečanja

 

 

Seminar Le plesat me pelji - delo v odraslih folklornih skupinah

Žalec, 21. oktober 2017