GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

10. FESTIVAL MALIH INŠTRUMENTALNIH SKUPIN IN FESTIVAL TROBILNIH SKUPIN 2017

Dravograd, sobota, 1. julij 2017

 

CERKEV sv. VIDA ob 17.00


Kitarski ansambel Svarun

umetniški vodja: Stane Bitežnik
predsednik: Samo Bitežnik

Ivan Kiferle (1856 – 1943), prir. Stane Bitežnik: TRILOGIJA
Christian Gottlieb Scheidler (1747 - 1829): SONATA V D-duru
Agustin Barrios Mangore (1885 – 1944): ZAPATEADO CARIBE
Antoine de Lhoyer (1768 – 1852), prir. Erik Stenstadvold: NOCTURNO op. 37, št. 1.

 

Svarun

 

Kitarski ansambel Svarun deluje pod strokovnim vodstvom Staneta Bitežnika in se ponaša že z  20-letno tradicijo.  Ukvarja se z glasbo iz različnih obdobij – od srednjega veka, renesanse, baroka, klasicizma, španskega flamenka, do del sodobne glasbe dvajsetega stoletja. Poleg poustvarjanja glasbe iz preteklosti in glasbe sodobnih skladateljev pa ustvarja in izvaja tudi lastno avtorsko glasbo. Tokratni program so sestavili bolj "udarno", bo špansko obarvan, in živahne narave.

 

"Sorški orgličarji" KUD Oton Župančič Sora

umetniški vodja: prof. Damir Fajfar
predsednica: Zdenka Bergant

Ljudska: ZVEDEL SEM NEKAJ NOVEGA
Mojmir Sepe (1930), prir. Mitja Dragolič: POLETNA NOČ
Jože Privšek (1937 – 1998), prir. Damir Fajfar: TAM KJER SEM DOMA
John Harbison (1938), prir. Damir Fajfar: AMAZING GRACE
Vilko Ovsenik (1928) & Slavko Avsenik (1929 – 2015): NABRALA BOM ŠOPEK CVETJA

 

Sorški orgličarji

 

Orgličarji so pred leti začeli prvič igrati na glasbeni inštrument. Na začetni tečaj igranja orglic so prišli v prepričanju, da je to inštrument, ki ga primeš v roke, nekdo ti malo pokaže in ker »misliš«, da te je mati narava obdarila z nekaj »posluha« enostavno zaigraš. Kako zelo so se zmotili so spoznali v nadaljevanju. Najprej dihanje skozi eno luknjico (v orglice se namreč ne piha, pač pa skoznje diha, zato je to osebni inštrument) in nato spoznanje, da ti vsaka luknjica ponudi štiri tone. Pa to bi še šlo, a se je bilo potrebno spopasti še z notami in z igranjem v skupini. Prizadevnost članov in odlično mentorstvo Damirja Fajfarja kaže sadove. Beležijo številne nastope, nekateri bolj uspešni, drugi malo manj, vedno pa v vsak nastop vložijo ljubezen do glasbe in inštrumenta, ki ga igrajo. Na festivalu orgličarjev v Mokronogu jim je komisija dodelila točke vredne zlatega priznanja. Sodelovali pa so tudi na festivalu »Zasopimo na organić« v hrvaškem Gračišću. Zvrsti glasbe, ki jo izvajajo je za igranje orglic je prirejena, je raznovrstna in povezana s tematskimi sklopi nastopov. Prepletajo se predvsem skladbe iz narodno zabavnega programa, ljudske in znane uspešnice, bodisi iz sodobne glasbe ali filmskega ustvarjanja. Sorški orgličarji so trden zgled medgeneracijskega sodelovanja, saj že od samega začetka pred štirimi leti v sekciji med najmlajšo in najstarejšo članico celih 50 let starostne razlike, kar skupino še bogati pri igranju in kulturnemu udejstvovanju ter ustvarjanju posebnih prijateljskih vezi.


PRIREDITVENI PROSTOR LUKNA ob 18.00

Brass Band Radlje

umetniški vodja:  Dejan Kus
predsednik: Tilen Štraser

Lucky Chops, prir. Dejan Kus: FUNKYTOWN
Ljudska, prir Sašo Vollmaier: PO JEZERU
No Water Please, prir. Matjaž Klemenc: SUNDAY MORNING

 

Brass Band Radlje z Aljo

 

Skupino sestavlja 10 glasbenikov trobilcev, pihalcev in tolkalcev, ki z veliko pozitivne energije ustvarja glasbo iz vseh koncev sveta. Skladbe ki jih Brass Band Radlje izvaja so zmes različnih glasbenih stilov Na tak način se skuša skupina približati trendom, ki tačas veljajo za takšne in podobne zasedbe.  Njihov program zajema Ameriške zvrsti glasbe (jazz, dixie, glasba iz New Orleansa, reggae), tradicionalno balkansko ter kletzmer glasbo. Še posebno pa radi izvajajo slovensko ljudsko in popularno glasbo, ki jo za skupino aranžirajo vrhunski mladi glasbeniki in aranžerji. Interpretiranje glasbe Brass Banda Radlje temelji na živahnih ritmih tolkalne sekcije in tube, »solo vložkih« ter dovršeni skupni igri.

 


Dodatne informacije

 

Robert PREGLAU

vodja območne izpostave JSKD Dravograd


T: (02) 87 23 581
E: oi.dravograd@jskd.si

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 24 10 532
F: (01) 24 10 536
E: daniel.leskovic@jskd.si