GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

38. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA 3. IN 1. IN TEŽAVNOSTNI STOPNJI TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI ter

6. MEDNARODNO TEKMOVANJA PIHALNIH ORKESTROV V KONCERTNEM PROGRAMU
“IMC 2018”

Jesenice in Kranjska Gora, 18. – 19. maj 2018

PROGRAM

petek, 18. maj 2018 ob 19.00

IMC 2018 - Kategorija C

 

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ

PO Zarja Šoštanj šteje več kot 100 članov, seveda je aktivnih nekaj manj. Godba je bila ustanovljena na pobudo delavcev in takratnih lastnikov Tovarne usnja Šoštanj leta 1925. Vse do leta 1991 je delovala pod imenom Delavska godba Tovarne usnja  Zarja Šoštanj. Zaradi stečaja tovarne se je spremenilo ime orkestra v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Orkester je nepogrešljiv na prireditvah v domačem okolju, vse več pa tudi gostuje po Sloveniji in v  Hrvaški, Avstriji… Orkester je ponosen na dosežke s tekmovanj, saj se ponaša z najvišjimi odličji doma in z mednarodnih tekmovanj. Orkester je uvrščen v koncertno težavnostno skupino, kar je najvišji nivo v Sloveniji in dokaz, da je po kvaliteti pa tudi organizaciji med boljšimi orkestri v Sloveniji. Orkester je posnel svojo zgoščenko, posnel pa je tudi dva videospota. V zadnjih letih v času počitnic v Šoštanju pripravijo enotedenski tabor, kjer se mladi poleg intenzivnih vaj tudi družijo in s tem krepijo prijateljstvo in pripadnost orkestru. Vsako leto orkester izvede več samostojnih koncertov in drugih nastopov. Vsakoletni božično novoletni koncert napolni športno dvorano OŠ KDK v Šoštanju. V goste povabijo zveneča glasbena imena vokalne in instrumentalne zasedbe. Na vsakem koncertu pa pripravijo tudi kakšno presenečenje, v zadnjih letih so to filmski vložki, ki jih godbeniki sami posnamejo in tudi sami igralci iz vrst članstva. V okviru orkestra zadnja leta deluje tudi Oktet Zarja, ki ga sestavljajo sami člani orkestra in popestrijo nastope samostojno in skupaj z orkestrom.

dirigent: Miran Šumečnik
predsednik: Srečko Potočnik

 

Henk van Lijnschooten:
8 HYMNS

Johan de Meij:
EXTREME BEETHOVEN

Alfred Reed:
FOURTH SYMPHONY
I.Elegy
II. Intermezzo
III. Tarantella

 

sobota, 19. maj 2018 ob 10.00

3. težavnostna stopnja

PIHALNI ORKESTER JESENICE-KRANJSKA GORA

Pihalni orkester Jesenice Kranjska Gora je močno povezan z železarsko tradicijo.
Njegov nastanek je povezan s Zoisovimi kovači v Bohinju pred 144 leti.
Na jeseniškem območju je od začetkov godbeništva do 1968 delovalo več stanovskih, strankarskih in lokalnih godb, takrat pa je prišlo do združitve v veliki pihalni orkester Jeseniških železarjev. Orkester je hitro napredoval in postopoma prehajal s klasičnega na modernejši način igranja. Leta 1997 se je preimenoval v Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, saj sta obe občini zaslužni za dobro delo in predvsem finančno podporo orkestra.
Danes je orkester najstarejša kulturna skupina na Jesenicah, ki ji predseduje Anton Justin in šteje 60 članov. Orkester uspešno vodi dirigent prof. Dejan Rihtarič, ki svojo željo po ustvarjanju in vedno novih izvedbah prenaša na mladi rod godbenikov in tako vodi orkester k novemu vzponu. Z njegovo Ljudsko (Z)godbo je orkester gostoval na treh odmevnih festivalih.
Orkester stalno sodeluje na najpomembnejših mestnih dogodkih in prireditvah v obeh občinah. V tekoči sezoni orkester izvede pet samostojnih in več promenadnih koncertov ter več kot 30 nastopov na prireditvah.

Dirigent: Dejan Rihtarič
Predsednik: Anton Justin

 

Johan de Meij:
DOWNTOWN DIVERTIMENTO – 1. DOG PLAY

Bert Appermont:
WIND ON FIRE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE AND HATE

James Swearingen
IN ALL ITS GLORY

 

GODBA NA PIHALA OBČINE MARKOVCI

Pihalna godba Markovci prihaja iz domovine koranta ali kurenta, torej iz Markovec (pri Ptuju). Začelo se je leta 1922 v vasi Stojnci in se nadaljevalo več kot 95 let  v različnih sestavih, v okviru večih društev, bili so vzponi  in padci, pa tudi krajše prekinitve vse do leta 2000, ko so godbeniki ustanovili svoje društvo in prenovili in pomladili članstvo, ki pa se seveda nenehno spreminja. V domači občini ne mine omembe vredna prireditev katere ne bi popestrili in obogatili z svojim igranjem, udeležujejo pa se tudi revij pihalnih orkestrov in tekmovanj za pokal Vinka Štrucla v Ormožu, udeležili pa so se 33. državnega tekmovanja leta 2013 na 4. težavnostni stopnji in dosegli srebrno plaketo.  Nastopali so po različnih krajih po Sloveniji in tudi v tujini. Glede na vse navedeno so se odločili, da ponovno poskušajo pridobiti potrditev svojega dela in znanja na letošnjem tekmovanju pihalnih godb na 3. težavnostni stopnji.

Dirigent: Peter Gojkošek
Predsednik: Boštjan Arbeiter

 

Bert Appermont:
WIND ON FIRE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE AND HATE

James Barnes:
ALVAMAR OVERTURE

 

PIHALNI ORKESTER MUTA

Pihalni orkester Muta je pred tremi leti praznoval 120 let delovanja. V orkestru trenutno muzicira okoli 60 članov. Mnogi izmed njih imajo akademsko izobrazbo, veliko se jih izobražuje na konservatorijih, večina pa igra z znanjem glasbene šole. Orkester je s svojim igranjem močno vpet v dogajanje v domačem kraju in okolici, udeležuje pa se tudi različnih tekmovanj. Ponosni so, da so na treh tekmovanjih v korakanju v letih 2005 in 2007 dosegli oceno odlično, na tekmovanju slovenskih godb na 3. težavnostni stopnji pa leta 2011 in 2014 zlato plaketo. Pred kratkim je orkester prevzel mlad dirigent Miha Šrimpf. Cilj orkestra je, da s svojo glasbo navdušuje občinstvo ter poslušalce, poleg tega pa ima dobro izdelano vizijo razvoja, v kar ga silijo člani s svojim znanjem, motivacijo in močno željo po napredku.

 Dirigent: Miha Šrimpf
Predsednik: Silvin Likar

 

Jacob de Haan:
YELLOW MOUNTAINS

Bert Appermont:
WIND ON FIRE

Jaka Pucihar:
RADI IGRAMO

John Williams, prir. Hans van der Heide:
INDIANA JONES SELECTION


MENGEŠKA GODBA

 KD Mengeška godba neprekinjeno deluje že 133 let. Trenutno šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvaja zelo bogat glasbeni repertoar. Poleg tradicionalne narodno-zabavne prireditve Pod mengeško marelo, ima godba tudi tematski letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavijo različni domači solisti. Godba vsaj enkrat letno gostuje v tujini, večdnevno v zadnjih letih v Srbiji, na Hrvaškem, v Franciji in z enodnevnimi obiski v Avstriji. Večkrat sodelujejo v zabavnih televizijskih oddajah ter drugih odmevnih prireditvah po Sloveniji. V lanski sezoni so ponovno začeli delati s predvodnikom in se naučili novih elementov korakanja. Poleg dveh izdanih zgoščenk, so sodelovali še pri snemanju zgoščenke Naš Mengeš, v nastajanju pa je tudi že nova, ki bo izšla ob 135.-letnici delovanja. Godba je svojo kvaliteto dokazala tudi na preteklih državnih tekmovanjih ter bila večkratna zmagovalka festivala koračnic. Godbeniki skrbno negujejo godbeniško tradicijo, vendar z izvajanjem raznolikih glasbenih del ter projekti, kot je npr. njihov zadnji in zelo odmeven Rock koncert z več ponovitvami, sledijo današnjim glasbenim trendom in godbo poskušajo približati še predvsem mlajšim generacijam poslušalcev.

Dirigent: Dimitrij Lederer
Predsednik: Žan Avbelj

 

Gustav Holst, prir. Johan de Meij
JUPITER HYMN

Bert Appermont:
WIND ON FIRE

Jaka Pucihar:
RADI IGRAMO

Willy Fansen:
RATAFIA

 

ORKESTER AVE (IMC 2018)

Orkester Ave je skupina glasbenikov, ki s svojo mladostno zagnanostjo ter igranjem navdušuje poslušalce tako doma, kot v tujini. Orkester odlikujejo srčnost, pogum, medsebojno razumevanje in sprejemanje ter ne nazadnje velika ljubezen do glasbe.
Skupno vodilo vsem v orkestru je kvalitetno preživljanje prostega časa v dobri družbi, še naprej ustvarjati odmevne projekte ter na ta način sodelovati z lokalnimi prebivalci, društvi in ustanovami.
»Skupaj s svojim dirigentom Mirom Sajetom smo kot eno. Verjamemo v naše cilje, projekte, načrte in prihodnost!«

Dirigent: Miro Saje
Predsednica: Tina Lahne

 

Philip Sparke:
MUSIC FOR A FESTIVAL
- Larghetto con rubato

Bert Appermont:
WIND ON FIRE

Nejc Bečan:
CONTESTANT OUVERTURE

Masanori Taruya:
MAGELLAN`S VOYAGE TO UNKNOWN CONTINENT

 

IMC 2018 - Kategorija B

Tomaž Habe:
ZGODBE IZPOD PECE

 

1. težavnostna stopnja

GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE (IMC 2018)

Godbeništvo v Zgornji Savinjski dolini ima lepo tradicijo, saj segajo začetki tja v leta pred prvo svetovno vojno, ko so po zaselkih delovale domače "pleh muzike". Godbeniki so se nato združili in do druge svetovne vojne in po njej delovali v Nazarju in Mozirju vse do leta 1974, ko je godbeništvo za nekaj časa zamrlo. Leta 1976 se je godbeništvo zopet obudilo in nastala je Delovska godba na pihala Občine Mozirje pod vodstvom g. Francija Goljufa, ki se je nato preimenovala v Godbo Zgornje Savinjske doline.
Orkester sedaj vodi prof. Tomaž Podlesnik. Godba pripravlja tradicionalne letne in velikonočne koncerte in se udeležujemo vseh pomembnejši prireditev v Zgornji Savinjski dolini.

Dirigent: Tomaž Podlesnik
Predsednica: Fanika Strašek

 

Louis Adam, prir. Robert van Beringen:
ADAM'S SONG

Satoshi Yagisawa:
MACHU PICHU

Tomaž Habe:
METLIKA IN PTUJ

Alfred Reed:
THE HOUNDS OF SPRING

 

IMC 2018 - Kategorija A

Franco Cesarini:
GREEK FOLK SONG SUITE
I.O Haralambis
II. Stu Psilorit
III. Vasilikos tha gino

 

PIHALNI ORKESTER ŽELEZARJEV RAVNE

Pihalni orkester Železarjev Ravne je bil ustanovljen leta 1902. Orkester je z raznovrstnim programom usmerjenim predvsem h koncertni glasbi. Pohvali se lahko z bogato preteklostjo na področju glasbenih tekmovanj doma in v tujini. Med številnimi nagradami izstopajo dosežki na svetovnih prvenstvih na Nizozemskem (Kerkrade 78, 89, 97, 01, 05). Orkester je prepotoval velik del Evrope, vendar že od samega začetka skrbi za kulturni utrip domačega mesta, ki resnično ˝živi z muziko˝, kot rečejo orkestru. S svojim abonmajem, z naročanjem skladb in gostujočimi dirigenti želijo pospešiti glasbeni razvoj in skušajo predstaviti raznolike programe najširši publiki. Za svoje poslanstvo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je orkester prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

Dirigent: Gregor Kovačič
Predsednik: Božidar Hudopisk

 

Nastop brez uvodne skladbe.

Satoshi Yagisawa:
MACHU PICHU

Rok Golob:
KNJIGA PRIGOD ZA PIHALNI ORKESTER
I.Novice iz galaksije
II. Godba gre na jug
III. Nostalgija za fanfare

David Maslanka:
TRAVELER

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si