GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

38. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA 3. IN 1. IN TEŽAVNOSTNI STOPNJI TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI ter

6. MEDNARODNO TEKMOVANJA PIHALNIH ORKESTROV V KONCERTNEM PROGRAMU
“IMC 2018”

Jesenice in Kranjska Gora, 18. – 19. maj 2018

TEKMOVALNA ŽIRIJA 38. TEKMOVANJA SLOVENSKIH GODB in IMC 2018

Predsednik:
Tomaž Habe

Člani:
Milivoj Šurbek
Mitja Dragolič
Jozsef Csikota (Madžarska)
Anatoly L. Dudin (Rusija)

 

Tajnik:
Daniel Leskovic

 

Tomaž Habe se je rodil 1947 na Vrhniki. Deloval je kot glasbeni pedagog, najprej na glasbeni šoli Domžale in OŠ Radomlje, od 1983 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (zlasti na področju teoretskih predmetov, zbora, simfoničnega orkestra; vrsto let tudi vodja glasbenoteoretskega oddelka), od 1996 na Akademiji za glasbo v Ljubljani (solfeggio, harmonija, improvizacija). Vrsto let je selektor in strokovni spremljevalec zborovske, godbene in tamburaške dejavnosti, član in predsednik odborov in tekmovalnih žirij. Tomaž Habe se je pomembno vpisal v novejšo zgodovino slovenske glasbene kulture. Njegov skladateljski opus obsega preko 350 del vseh zvrsti in zasedb. Vrsta solističnih, komornih in orkestralnih spada na t. i. didaktično področje. Napisal je vrsto orkestralnih in koncertantnih del, tudi za pihalni, harmonikarski in tamburaški oz. mandolinski orkester, številne kantate za soliste, zbor in orkester, zborovske skladbe za različne zasedbe, otroške in mladinske pesmi, scensko in filmsko glasbo, komorna in solistična dela za različne inštrumente in zasedbe. Številna dela so dosegljiva tudi na nosilcih zvoka. Njegov prispevek pa je še mnogo širši, saj je bil hkrati učitelj, zborovodja, dirigent, mentor, predavatelj, selektor pa tudi organizator in spodbujevalec najrazličnejših glasbenih in širših kulturnih projektov in dejavnosti. Prejel je vrsto pomembnih nagrad, med drugim najvišja priznanja občin Domžale in Kamnik, Škerjančevo nagrado, Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Zveza slovenskih godb mu je v letu 2017, ki ga je tudi proglasila za »Leto Tomaža Habeta« na Koncertu generacij podelila Plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva.

 

Milivoj Šurbek, ugledni slovenski dirigent in redni profesor Akademije za glasbo, je svojo glasbeno pot začel v rodnem Mariboru, kjer je obiskoval učiteljsko teoretski in klavirski oddelek. Na Akademiji za glasbo je diplomiral iz klavirja in dirigiranja, leta 1966 pa je zaključil še podiplomski študij klavirja na Akademiji za glasbo. Svoje znanje je izpopolnjeval v Londonu in končal mojstrska razreda klavirja ter dirigiranja. Svoje umetniško in pedagoško delo je začel na Glasbeni šoli Franca Šturma, med letoma 1970 in 1985 je bil asistent in nato dirigent v Operi in Baletu SNG Ljubljana, kot zunanji sodelavec pa je poučeval na Akademiji za glasbo. V letih 1985 - 91 je kot redni profesor poučeval v mojstrskih razredih dirigiranja in klavirja na univerzi Osaka Kyoiku University na Japonskem ter v šestih letih izvedel številna simfonična, zborovska in operna dela. V tem obdobju je sodeloval tudi kot gostujoči dirigent s filharmoničnimi orkestri v Osaki, Tokiu, Kiotu, Nishinomiyi ter dirigiral v opernih hišah v Osaki in Kobeu. Leta 1991 se je vrnil v Slovenijo in prevzel mesto šefa dirigenta in umetniškega vodje Policijskega orkestra, od 2000 pa je bil profesor na Akademiji za glasbo, kjer je poučeval branje partiture, ansambelsko petje, glasbeno interpretacijo, dirigiranje in partiturno igro ter vodil pihalni orkester. Od oktobra 2000-2006 je bil tudi gostujoči umetniški vodja in dirigent Orkestra Slovenske vojske. Je dobitnik nagrad na pianističnih in dirigentskih tekmovanjih v Beogradu in Besanconu v Franciji. Prejel je dve študentski Prešernovi nagradi, za vsestransko umetniško delovanje in za uveljavljanje slovenske glasbe v svetu pa Bettetovo nagrado Društva glasbenih umetnikov Slovenije za leto 1998. Bil je tudi član mednarodnih žirij na številnih glasbenih tekmovanjih.

 

Mitja Dragolič je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, znanje pa nadgradil s študijem na ljubljanski Akademiji za glasbo in nizozemskem Konservatoriju za glasbo v Maastrichtu, kjer je diplomiral iz dirigiranja. Redno se je udeleževal tudi mojstrskih tečajev Zveze slovenskih godb, sodeloval pa je tudi na mnogih mednarodnih festivalih. V Godbo Cerknica se je vključil kot 11-letni učenec glasbene šole, leta 2008 pa je prevzel dirigentsko palico. Pod njegovim strokovnim vodstvom je deloval tudi Big band Medicinske fakultete iz Ljubljane. Že veliko let vodi tudi Pihalni orkester GŠ Grosuplje, s katerim je na domačih in mednarodnih tekmovanjih dobil nekaj prestižnih nagrad in priznanj: leta 2010 na tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni kategoriji zlato plaketo s pohvalo, na mednarodnem tekmovanju Flicorno D'oro v italijanskem mestu Riva del Garda je osvojil drugo mesto, proglašen pa je bil tudi za najboljšega dirigenta tekmovanja. Maja 2015 je na 5. tekmovanju slovenskih mladinskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo ter pokal zmagovalca. Z godbo Cerknica pa je dan kasneje na 35. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji dobil zlato plaketo s posebno pohvalo in prav tako pokal zmagovalca. Poleg tega je žirija obeh tekmovanj izpostavila Mitjo kot najboljšega dirigenta tekmovanja.  Ves čas, odkar aktivno deluje na umetniškem področju godbeništva je Mitja Dragolič aktivno deloval tudi v krovni godbeniški organizaciji, kot član strokovne komisije in mentor ter vodja sekcij na seminarjih. Na poletnem taboru mladih glasbenikov Musica creativa v Sloveniji je bil leta 2015 dirigent pihalnega orkestra. V letu 2016 mu je JSKD podelil zlati znak za posebne dosežke na področju instrumentalne glasbe.

 

József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v mestu Szeged. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta. Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

 

Anatoly L. Dudin je diplomiral iz pozavne na državnem Konservatoriju v ruskem mestu Yekaterinburg. Sprva je deloval kot učitelj pozavne na glasbeni šoli, po letu 1978 pa je postal vodja oddelka na državnem Konservatoriju v mestu Magnitogorsk ter dirigent mladinskega pihalnega orkestra. Organiziral in vodil je številne državne in mednarodne konference, seminarje, tekmovanja in festivale, med njimi: "Ural Fanfare", "Russian fanfare," "Fanfare for Zelenograd" Fanfare Solnechnogorya, "" Cup of Muscovy, "" Fanfare for the First Salute " "Fanfare for Yalta." "Fanfare for Railways”. Od leta 2001 je profesor na državni univerzi za umetnost v Moskvi, kjer dirigira večjemu številu skupin in vodi oddelek za mednarodno glasbeno dejavnost. Je tudi sekretar ruskega dela organizacije WASBE ter član predsedstva centralno evropske sekcije te organizacije. Leta 2013 je s strani organizacije WASBE prejel tudi posebno nagrado za mednarodno sodelovanje.