INSTRUMENTALNA GLASBA /TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

 

8. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB 2018

Jesenice, 18. maj 2018 ob 17.00
Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gledališka dvorana

 

TEKMOVALNA ŽIRIJA 8. TEKMOVANJA MLADINSKIH GODB

Predsednik:
Tomaž Habe

Člana:
Jozsef Csikota (Madžarska)
Anatoly L. Dudin (Rusija)

Tajnik:
Daniel Leskovic

 
Tomaž Habe se je rodil 1947 na Vrhniki. Deloval je kot glasbeni pedagog, najprej na glasbeni šoli Domžale in OŠ Radomlje, od 1983 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (zlasti na področju teoretskih predmetov, zbora, simfoničnega orkestra; vrsto let tudi vodja glasbenoteoretskega oddelka), od 1996 na Akademiji za glasbo v Ljubljani (solfeggio, harmonija, improvizacija). Vrsto let je selektor in strokovni spremljevalec zborovske, godbene in tamburaške dejavnosti, član in predsednik odborov in tekmovalnih žirij. Tomaž Habe se je pomembno vpisal v novejšo zgodovino slovenske glasbene kulture. Njegov skladateljski opus obsega preko 350 del vseh zvrsti in zasedb. Vrsta solističnih, komornih in orkestralnih spada na t. i. didaktično področje. Napisal je vrsto orkestralnih in koncertantnih del, tudi za pihalni, harmonikarski in tamburaški oz. mandolinski orkester, številne kantate za soliste, zbor in orkester, zborovske skladbe za različne zasedbe, otroške in mladinske pesmi, scensko in filmsko glasbo, komorna in solistična dela za različne inštrumente in zasedbe. Številna dela so dosegljiva tudi na nosilcih zvoka. Njegov prispevek pa je še mnogo širši, saj je bil hkrati učitelj, zborovodja, dirigent, mentor, predavatelj, selektor pa tudi organizator in spodbujevalec najrazličnejših glasbenih in širših kulturnih projektov in dejavnosti. Prejel je vrsto pomembnih nagrad, med drugim najvišja priznanja občin Domžale in Kamnik, Škerjančevo nagrado, Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Zveza slovenskih godb mu je v letu 2017, ki ga je tudi proglasila za »Leto Tomaža Habeta« na Koncertu generacij podelila Plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva.

József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v mestu Szeged. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta. Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

Anatoly L. Dudin je diplomiral iz pozavne na državnem Konservatoriju v ruskem mestu Yekaterinburg. Sprva je deloval kot učitelj pozavne na glasbeni šoli, po letu 1978 pa je postal vodja oddelka na državnem Konservatoriju v mestu Magnitogorsk ter dirigent mladinskega pihalnega orkestra. Organiziral in vodil je številne državne in mednarodne konference, seminarje, tekmovanja in festivale, med njimi: "Ural Fanfare", "Russian fanfare," "Fanfare for Zelenograd" Fanfare Solnechnogorya, "" Cup of Muscovy, "" Fanfare for the First Salute " "Fanfare for Yalta." "Fanfare for Railways”. Od leta 2001 je profesor na državni univerzi za umetnost v Moskvi, kjer dirigira večjemu številu skupin in vodi oddelek za mednarodno glasbeno dejavnost. Je tudi sekretar ruskega dela organizacije WASBE ter član predsedstva centralno evropske sekcije te organizacije. Leta 2013 je s strani organizacije WASBE prejel tudi posebno nagrado za mednarodno sodelovanje.

 

 

 

 

razpis

žirija

program