IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

 

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST

 

  1. 1. ODER JE VAŠ – gledališka in folklorna dejavnost

17. in 18. marec 2017, Ljubljana;

ROK PRIJAVE: 10. marec 2017 oz. do zapolnitve mest;

CENA: 60 EUR

  1.  

Vsak nastopajoči na odru predstavlja nek lik s sebi lastnim karakterjem. Osnova vsakega odrskega dogodka je konflikt – naj bo to gledališče, ples, film ali folklorni ples. Glavna tema izobraževanja bo gradnja odrskega lika, njihovi medsebojni odnosi, konflikt in dramaturgija prizora.

Predloga za naše raziskovanje oz. delo bo izbrana ljudska pesem. Na podlagi te pesmi (kjer bomo obdelali tudi osnove ljudskega petja) bomo zgradili zgodbo za odrsko uprizoritev: določili bomo osebe, njihove karakterje, zgodbo in konflikt. Kot sredstvo podajanja zgodbe bomo izbrali folklorni gib ter raziskovali, kako lahko le-tega vpeljemo v gledališki prizor.
Cilj izobraževanja je pokazati soodvisnost različnih umetniških zvrsti; folklorni ples bomo nadgradili z odnosi med liki – plesalci, da bo ta zaživel v polnokrven plesno-gledališki prizor. Hkrati bomo pokazali, da gledališče ni omejeno zgolj na literarne (dramske) predloge, temveč lahko črpa iz različnih področij (ljudska pesem) in se izraža z različnimi sredstvi (folklorni gib). Pokazali bomo, da je bistvo gledališkega ustvarjanja prav raziskovanje in prikazovanje stanj in odnosov, ne glede na sredstvo, ki ga pri tem uporabimo. Vse ostalo je odvisno od ustvarjalnosti otrok in njihovega mentorja. Rezultat seveda ne bo zgolj ples, temveč gledališki prizor, kjer bo izrazno sredstvo (tudi) folklorni gib in petje.

 


DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

17. 3. 2017

15.30 – 16.00

Uvod

Matjaž Šmalc

17. 3. 2017

16.00 – 19.30

Ozaveščanje glasu in telesa
(vaje za govorni aparat, obvladovanje telesa in prostora, vaje za zaupanje, koncentracijo, ravnotežje, plesnost in ritem)

Barbara Vidovič
Petra Nograšek

18. 3. 2017

9.00 – 12.30

Petje in ples

Petra Nograšek

18. 3. 2017

14.00 – 14.30

Primeri dobre prakse: plesno gledališče Kompánia Színházi Társulat, Budakeszi, Madžarska (video projekcija)

Matjaž Šmalc

18. 3. 2017

14.30 – 18.30

Kreativno ustvarjanje gibalno-gledališkega prizora

Barbara Vidovič
Petra Nograšek

 

Barbara Vidovič je gledališka in filmska igralka. Diplomirala je na ljubljanski AGRFT. Svoje prve vloge v profesionalnem gledališču je odigrala že v času študija na AGRFT. Takoj po končanem študiju, leta 1998, se je zaposlila kot igralka v SLG Celje in v njem ustvarjala deset let. Hkrati je sodelovala tudi v drugih profesionalnih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ljubljansko, Mestno gledališče Ptuj, Anton Podbevšek teater, Mini teater. Odigrala je več kot petdeset žanrsko različnih vlog. Leta 2008 je dobila naziv vrhunska dramska igralka. Od leta 2008 vodi zavod Talija – ustvarjalni laboratorij, ki se je v letu 2016 preimenoval v Talija gledališče. Deluje kot mentorica in strokovna spremljevalka srečanj odraslih in otroških gledaliških skupin JSKD.


Petra Nograšek, profesorica razrednega pouka, se je leta 1984 vključila v Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, kjer je bila aktivna kot članica odrasle in pevske skupine ter kot vodja začetne odrasle skupine. Od leta 2003 deluje kot vodja otroške skupine v društvu in na osnovni šoli. Sodelovala je pri pripravi mednarodnega folklornega festivala Slofolk in že več let strokovno spremlja srečanja otroških folklornih skupin.

 


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

 

 

 

 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517