IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

 

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST


  1. 5. SLIŠIM BESEDE – literarna in inštrumentalna dejavnost

21. in 22. april 2017, Ljubljana;

ROK PRIJAVE: 14. april 2017 oz. do zapolnitve mest;

CENA: 60 EUR

 

Poezija mladih je vedno aktualna. Odraža stališče mladega ustvarjalca in iskanje njegove pozicije družbi. In ker je na nek način aktivistična, si želi predvsem biti slišana.
Izobraževanje bo udeležencem predstavilo načine interpretacije poezije skozi glasbo.
V prvem delu bodo udeleženci oblikovali lastne tekste ter se spoznali, kako se izraziti na enostaven, a učinkovit način.

V drugem delu izobraževanja bomo iskali glasbo v napisanem materialu. Raziskovali bomo, kakšna je dodana vrednost ritma in glasbe v poeziji ter kako ustvariti svojo lastno ritmično in glasbeno podlago. Iskali bomo različne zvoke, ki jih bomo ustvarjali s “pravimi” inštrumenti, “priložnostnimi” inštrumenti ali celo z lastnimi telesi. Raziskovali bomo, kako živo izvajanje ritma in zvokov ali dodajanje glasbene podlage nadgradi interpretacijo poezije in kako doda performativni element predstavitve.

Spoznali se bomo s t.i. slam poezijo (spoken word poetry, performance poezija), za katero je značilna povezava med umetnostjo pisanja in performancom — predstavitvijo pred občinstvom ter za vsako pesem pripravili kratko predstavitev.

 

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

21. 4. 2017

15.30 – 16.00

Uvod

Daniel Leskovic;
Barbara Rigler

21. 4. 2017

16.00 – 19.30

Slam poezija, uvod in primeri

Jose

22. 4. 2017

9.00 – 13.00

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo

Jose in Andrej Hrovatin

22. 4. 2017

14.30 – 18.30

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo, kratke predstavitve slam poezije

Jose in Andrej Hrovatin

Joseph Nzobandora, z umetniškim nadimkom Jose, je vsestransko dejaven umetnik. Ustvarja glasbo kot hiphop izvajalec. Sodeloval je pri prvi slovenski hiphop kompilaciji 5 min of fame - Za narodov blagor ter posnel tri samostojne albume V besedi je moč (Murat&Jose), Yoyocuts (Murat&Jose + BC 400 iz Londona) in Tuki not (Murat&Jose Band). Sodeloval je s številnimi glasbeniki (med njimi Tomi Meglič, Siddharta, Rok Golob, Janez Bončina Benč, Heavy Les Wanted, soul in gospel skupina Firm Soundation iz Los Angelesa, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije). Kot igralec in animator deluje v različnih slovenskih in hrvaških profesionalnih gledališčih. Ustvarja glasbo za gledališče ter je avtor več radijskih iger za odrasle, mladino in otroke in scenarijev za televizijske oddaje. Kot slam poet nastopa samostojno ali v kombinaciji z drugimi slam poeti ali beatboxerji (Murat, francoski slam poet Yves Gaudin) ter različnimi glasbeniki. Vodi tudi delavnice slam poezije v Studiu XXV v Ljubljani.

 

Andrej Hrvatin je glasbenik in oblikovalec zvoka. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojen soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig. Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja ali je soustvaril glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte.  Nekaj izvajalcev ali projektov v katerih je sodeloval ali jih zvočno oblikoval: Dazhbog Ensemble, Cana Flamenca, Mef in NOB, Carmina Slovenica, Afir Bafir - Nino Mureškić, Fool Cool Jazz Orchestra, Helika, Tadej Vesenjak, Tinkara Kovač, Vasko Atanasovski, Samo Šalamon, Nina Bulatovix, Trak47, Branko Potočan, Tina Dobaj, Maša Kagao Knez, Harmelogic, Zvezdana Novaković, TV serija Življenja Tomaža Kajzerja, itd. Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte  in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih.

 


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

 

 

 

 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517