IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17

RITEM POEZIJE – literarna in inštrumentalna dejavnost

2. in 3. december 2016, Maribor

Rok prijave: 25. november 2016 oz. do zapolnitve mest;

 

Slam (tudi spoken word poetry, govorjena beseda, slam poezija ali performance poezija) je literarna zvrst, ki se uvršča pod liriko. Za slam je značilna povezava med umetnostjo pisanja in recitiranja: spevna besedila z odlomki, ki si jih je enostavno zapomniti, so večinoma predstavljena v prostem stilu pred publiko. Glede na vsebino in motive se ta literatura kaže kot zelo raznolika. Tematski spekter zajema tako družbene konflikte in konflikte v odnosih kot tudi modne fenomene in fenomene duha časa, pop kulturo in politiko. Zelo je zanimiva za mlade izvajalce. Čeprav se ta določena zvrst poezije pojavlja predvsem v povezavi s predstavljanjem poezije na odrih, ji lahko za boljšo prezentacijo dodamo znotraj njene prozodije in metrike še ritmično ali celo glasbeno podlago. V kolikor sami še nimate glasbene ideje, lahko na youtubu najdete različne glasbene podlage, ki jih kasneje lahko uporabite pri svoji predstavitvi.

Drugi del izobraževanja bo predstavil, kakšna je dodana vrednost ritma in glasbe v poeziji, kako na kar se da sproščen način predajati sporočilo publiki in kako ustvariti svojo lastno ritmično in glasbeno podlago.

Še nekaj primerov:
Taylor Mali - What teachers make (www.youtube.com/watch?v=RGKm201n-U4)
Denice Frohman – Borders (www.youtube.com/watch?v=CNK7Hn5_hLQ / www.youtube.com/watch?v=_w1vWBQrqvk)

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

2.12.2016

15.30 – 16.00

Uvod

Daniel Leskovic;
Barbara Rigler

2.12.2016

16.00 – 19.30

Slam poezija, uvod in primeri

Jose

3.12.2016

9.00 – 13.00

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo

Jose in Andrej Hrvatin

3.12.2016

14.30 – 18.30

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo, kratke predstavitve slam poezije

Jose in Andrej Hrvatin

 

Joseph Nzobandora, z umetniškim nadimkom Jose, je vsestransko dejaven umetnik. Ustvarja glasbo kot hiphop izvajalec. Sodeloval je pri prvi slovenski hiphop kompilaciji 5 min of fame - Za narodov blagor ter posnel tri samostojne albume V besedi je moč (Murat&Jose), Yoyocuts (Murat&Jose + BC 400 iz Londona) in Tuki not (Murat&Jose Band). Sodeloval je s številnimi glasbeniki (med njimi Tomi Meglič, Siddharta, Rok Golob, Janez Bončina Benč, Heavy Les Wanted, soul in gospel skupina Firm Soundation iz Los Angelesa, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije). Kot igralec in animator deluje v različnih slovenskih in hrvaških profesionalnih gledališčih. Ustvarja glasbo za gledališče ter je avtor več radijskih iger za odrasle, mladino in otroke in scenarijev za televizijske oddaje. Kot slam poet nastopa samostojno ali v kombinaciji z drugimi slam poeti ali beatboxerji (Murat, francoski slam poet Yves Gaudin) ter različnimi glasbeniki. Vodi tudi delavnice slam poezije v Studiu XXV v Ljubljani.

Andrej Hrvatin je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojen soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig. Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja ali je soustvaril glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte. Nekaj izvajalcev ali projektov v katerih je sodeloval ali jih zvočno oblikoval (Dazhbog Ensemble, Cana Flamenca, Mef in NOB, Carmina Slovenica, Afir Bafir - Nino Mureškić, Fool Cool Jazz Orchestra, Helika, Tadej Vesenjak, Tinkara Kovač, Vasko Atanasovski, Samo Šalamon, Nina Bulatovix, Trak47, Branko Potočan, Tina Dobaj, Maša Kagao Knez, Harmelogic, Zvezdana Novaković, TV serija Življenja Tomaža Kajzerja, itd.). Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte  in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih.

 

 

Vsak seminar traja 16 pedagoških ur. V skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program seminarja ovrednoti z 1 točko.

Cena posameznega izobraževalnega modula je 50,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust in pri vpisu vseh štirih izobraževalnih modulov 20% popust.

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo. Po prijavi vam bo poslan predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu. V kolikor se udeleženec izobraževanja iz upravičenih razlogov ne more udeležiti, lahko odpove udeležbo vsaj 24 ur pred pričetkom izobraževanja. Ob predložitvi ustreznega dokazila jim sklad plačano kotizacijo v celoti vrne. Pri odpovedi manj kot 24 ur pred izvedbo izobraževanja, se kotizacije ne vrača.


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:


 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517