IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2016/17


 

USTVARI PRVI FILM – filmska in glasbena dejavnost

 

16. in 17. december 2016, Maribor

Rok prijave: 9. december 2016 oz. do zapolnitve
mest.

 

Vas zanima ustvarjanje filma in ne veste kje bi začeli? Na izobraževanju Ustvari prvi film boste spoznali osnove filmskega jezika, se naučili snemati s kamero ali telefonom ter na koncu naredili svoj prvi kratki animirani film!

Ustvarjanje filma je vsestranska, sintetična dejavnost, kjer izstopata zvočna in glasbena oprema, ki dajeta dodatno dimenzijo vizualnega dogajanja, hkrati pa odpirata nova dogajanja, imaginacijo in občutenja v gledalčevi notranjosti. Filmsko dogajanje s pomočjo ustvarjalne zvočne in glasbene opreme doživi povsem nove emotivne in miselne razsežnosti ter s tem povsem novo kvaliteto doživetja umetniškega dela.
Na izobraževanju bomo posneli kratke (animirane, dokumentarne ali igrane) filme in jih zvočno ali glasbeno opremili. V prvem delu se bomo spoznali s procesom nastajanja scenarija ter se naučili, kaj vse je potrebno za dobro zgodbo. Drugi del bo namenjen spoznavanju kamero in pripomočki, ki so potrebni pri snemanju. Raziskovali bomo, kako ujeti pravi kader, biti pozoren na svetlobo, zvoke v okolju ter posneli svoj kratki film. V tretjem delu bomo s pomočjo programa za montažo posnete materiale zmontirali v film. Naučili se bomo, kako v fazi montaže ustvariti dodatno atmosfero s pomočjo različnih zvokov, zajetih ob snemanju, ali s pomočjo glasbene podlage.

Ogledali si bomo nekaj primerov otroških filmov, katerih izvirno zvočno opremo so pripravili otroci.

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

16.12.2016

15.30 – 16.30

Uvod

P. Jarh,
D. Leskovic

16.12.2016

16.30 – 19.30

Osnove filmskega jezika/animacije, priprava scenarija in ogled filmskih primerov

Mitja Manček

17.12.2016

9.00 – 13.00

Spoznavanje filmskih pripomočkov in snemanje filma

Mitja Manček, Peter Kus

17.12.2016

14.30 – 18.30

Montaža filma in glasbe

Mitja Manček, Peter Kus

 

Mitja Manček je diplomant češke šole animiranega filma v Zlinu. Je izviren, inovativen in nekonvencionalen avtor animiranih filmov, mentor vrste uspešnih šolskih krožkov in delavnic, član različnih žirij in festivalskih podijev. Leta 2015 je bil nagrajen na Festivalu slovenskega filma z eminentno nagrado VESNA za dosežke na področju eksperimentalnega animiranega filma.


Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser, izdelovalec inštrumentov in pedagog. Ustvarja avtorske predstave, v katerih raziskuje območje, kjer se križata glasba in gledališče. Rezultat tega dela so lutkovno – glasbene predstave Črna kuhna (2004), Glas (2005), Tristan Vox (2006), Kralj prisluškuje (2007), Izgubljeni ton (2010), Pojoči grad (2011), Gozd raja! (2012), Bum, bum, tresk (2014) in Zvočna kuhna (2015). Z njimi je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo. Oblikuje in izdeluje izvirne glasbene inštrumente. Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil prvo izmed cikla razstav izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija. Njegova razstava Zvočni vrt je bila postavljena v Franciji, Avstriji, v na Hrvaškem ter v Črni gori. Oktobra 2010 je z ilustratorko Kajo Avberšek izdal Pojoči grad – priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.

 

Vsak seminar traja 16 pedagoških ur. V skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program seminarja ovrednoti z 1 točko.

Cena posameznega izobraževalnega modula je 50,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust in pri vpisu vseh štirih izobraževalnih modulov 20% popust.

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo. Po prijavi vam bo poslan predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu. V kolikor se udeleženec izobraževanja iz upravičenih razlogov ne more udeležiti, lahko odpove udeležbo vsaj 24 ur pred pričetkom izobraževanja. Ob predložitvi ustreznega dokazila jim sklad plačano kotizacijo v celoti vrne. Pri odpovedi manj kot 24 ur pred izvedbo izobraževanja, se kotizacije ne vrača.


E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:


 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517