PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2022

Naša pesem 2020

27. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem 2022
Maribor, 28. in 29. maj 2022

ŽIRIJA

Karmina Šilec, predsednica

Karmina Šilec

Karmina Šilec deluje kot dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov. Z inovativnimi posegi je razprla pot h kompleksnim umetniškim dogodkom, pri snovanju je provokativna, drzna, s svojimi idejnimi zasnovami pa razbija družbene in glasbene tabuje. Projekte oblikuje kot zaokroženo sliko, ki nanizane podobe spaja v enovito celoto. Tak širši lok povezuje vse njeno snovanje – od koncertov glasbe srednjega veka do glasbeno-scenskih produkcij. Njeno koncertno in glasbenogledališko ustvarjanje nam je dalo obsežen, poglobljen in mednarodno odmeven ustvarjalni  opus. Prejela je več kot 20 najvišjih mednarodnih nagrad na zborovskih tekmovanjih, mednarodno nagrado Robert Edler Prize za izjemen prispevek zborovski stroki v svetovnem merilu, nagrado Prešernovega sklada, mednarodno nagrado Music Theatre Now, Glazarjevo listino, gledališko nagrado zlata maska, nagrado Sterijinog pozorja za gledališko glasbo in druge. Deluje kot članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih ter je predavateljica na univerzah doma in v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih. S konceptom Choregie je gostovala na številnih uglednih festivalih in prizoriščih, kot so Operadagen Rotterdam, Festival d'Automne à Paris, festival Prototype (NY), Kunstenfestival Brussels, Zlata maska Moskva, Holland Festival, Sanktpeterburška filharmonija, Esplanade v Singapurju, Arts centre Melbourne, Teatro Colon v Buenos Airesu, Davis Symphony Hall San Francisco, Ruhrtriennale, Moskovski velikonočni festival, Dresdner Musikfestspiele, Svetovni glasbeni dnevi (ISCM), Theater Basel, Mednarodni glasbeni festival Peking, Hong Kong Cultural Centre, Radial system V Berlin, Tokyo Metropolitan Art Space, Palau de la Musica Catalana in številnih drugih.

 

Martina Batič

Martina Batič

Martina Batič je leta 2002 diplomirala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljevala v Münchnu v razredu zborovskega dirigiranja pri profesorju Michaelu Gläserju, leta 2004 pa je z odliko magistrirala. Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev po vsej Evropi. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2009 se je zaposlila kot dirigentka Zbora Slovenske filharmonije in od sezone 2012/2013 do decembra 2017 prevzela njegovo umetniško vodenje. Leta 2006 je prejela prvo nagrado na prestižnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Eric Ericson.

V zadnjih letih je sodelovala z Danskim radijskim zborom in Danskim vokalnim ansamblom, Nemškim komornim zborom, Zborom bavarskega radia, Vokalnim ansamblom ChorwerkRuhr, Zborom norveških solistov, redno pa sodeluje tudi s Švedskim radijskim zborom, Komornim zborom Erica Ericsona, Komornim zborom RIAS, Nizozemskim radijskim zborom, Flamskim radijskim zborom, Zborom srednjenemškega radia, Zborom jugozahodnega nemškega radia in drugimi. Poleg tega redno pripravlja koncerte z dirigenti, kot so Valerij Gergijev, Jaap van Zweden, Gianandrea Noseda, Emmanuel Villaume, Markus Stenz, Mikko Franck, James Gaffigan, Yannick Nezet-Seguin, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Emmanuel Krivine, Franz Welser-Möst, Jukka-Pekka Saraste in drugi.

Septembra 2018 je prevzela umetniško vodenje Francoskega radijskega zbora v Parizu. Leta 2019 je postala nagrajenka Prešernovega sklada 2019 za poustvarjalne dosežke v preteklih treh letih.

 

Ambrož Čopi 

Ambrož Čopi 

Ambrož Čopi je študiral kompozicijo pri Danetu Škerlu in Urošu Rojku. Za svoje dosežke je med študijem prejel naziv mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1997). Prvo znanje iz vokalne glasbe in dirigiranja si je pridobil kot asistent dirigenta Stojana Kureta. Vodil je Komorni zbor Nova Gorica, Mešani pevski zbor Obala, APZ Univerze na Primorskem, Komorni zbor KGBL itd. Z njimi je dosegel 16 zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter 27 prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z APZ Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope (Tours, Francija, 2009). Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, podelil pa mu ga je  Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Njegove skladbe so predstavljene na štirih avtorskih zgoščenkah: Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič). Izdane so bile pri založbah Astrum in Sulasol. Poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini. Ambrož Čopi je za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju prejel Gallusovo plaketo JSKD in najprestižnejšo nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada.

 

Bengt Ollén
Švedska

Bengt Ollén

Bengt Ollén je študiral zborovsko dirigiranje pri Gösti Ohlinu in Gunnarju Erikssonu na Akademiji za glasbo in dramo v Göteborgu, tam pa je leta 1981 ustanovil tudi vokalno zasedbo Amanda. Doštudiral je tudi orkestrsko dirigiranje. Leta 1995 je ustanovil zbor Sofia Vokalensemble, ki ga vodi z veliko strastjo in nepojenljivim zanosom. Z njim uresničuje vizijo ustvarjati glasbo »onkraj not«, pri čemer mora glasba tudi ganiti poslušalca. Zbor je prav na mariborskem odru prejel veliko zborovsko nagrado Evrope 2012.

Med letoma 1994 in 2018 je deloval kot učitelj zborovskega petja na Glasbeni gimnaziji v Stockholmu. S tamkajšnjimi zbori je dosegel velike uspehe na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Je tudi ustanovitelj in dirigent komornega orkestra Södra Dalarnas in od leta 2003 rezidenčni dirigent Oratorijskega zbora VOX. V tem čas je z njima na festivalu Musik vid Siljan uprizoril vsa najpomembnejša dela za zbor in orkester od baroka do 20. stoletja. Pogosto sodeluje na tekmovanjih kot žirant, kot gostujoči predavatelj ali mentor ali dirigent pa na domačih ali mednarodnih dogodkih.

Poudarja, da je predanost vsakega pevca pomemben del v glasbenem napredku. Ves čas si prizadeva za krepitev zborove skupinske dinamike in uveljavljanje ustvarjalne improvizacije kot delovne metode, kar marsikdaj vodi k razburljivim koncertnim skladbam in interpretacijam melodij. Močno spodbuja tudi komunikacijo med pevci – v glasbenem formatu in tudi družabno. Prepričan je, da brez sodelovanja v glasbi ni uspeha.

 

Jānis Ozols
Latvija

Jānis Ozols

Jānis Ozols je prepoznaven kot latvijski zborovski dirigent, nekdanji član vokalne zasedbe Cosmos, nekdanji televizijski voditelj oddaje Kulturna nedelja in tudi gastonomski blogger.

Na Latvijski akademiji za glasbo Jāzeps Vītols je diplomiral v razredu za zborovsko dirigiranje pri profesorju Sigvardsu Kļavi in magistriral v razredu Jānisa Zirnisa. V letih 2013 in 2014 je študiral orkestrsko dirigiranje na Kraljevem kolidžu za glasbo v Stockholmu.

Trenutno je umetniški direktor mednarodnega tekmovanja International Baltic Sea Choir Competition,  dirigent in umetniški vodja Mešanega zbora latvijske akademije za glasbo ter mešanih zborov Pa Saulei in Maska, s katerim se je prav na mednarodnem tekmovanju v Mariboru kvalificiral v finale za veliko zborovsko nagrado Evrope.

Od leta 2018 je član odbora Fundacije znamenitega latvijskega pevskega festivala Dziesmu svētki in glavni dirigent zborov festivalskih regij Riga in Jurmala. Bil je umetniški direktor otvoritvenega koncerta 26. festivala julija 2018.

V času, ko je pel pri vokalni a cappella skupini Cosmos, so osvojili veliko latvijsko glasbeno nagrado 2009 in sodelovali s svetovno znanimi glasbeniki na mojstrskih tečajih in koncertih z Bobbyjem McFerrinom in zasedbami The Real Group, Take 6, Manhattan Transfer, Hilliard Ensemble, New York Voices in islandsko glasbeno ikono Björk.

Odlikuje ga odprtost za ustvarjalne inovacije in glasbene eksperimente, kar mu pomaga pri uresničevanju njegovih idej, ki jih cenijo glasbeni profesionalci in tudi ljubitelji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

programska knjižica

programska knjižica
(datoteka pdf)

 

OBIŠČITE IN VŠEČKAJTE
FB-STRAN NAŠE PESMI:

      

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije